Stichting kringloop Dinkelland, Tubbergen

Media

Terug

Hand in hand een Kring vormen met jullie en voor jullie

Bron: Inenomootmarsum

Ruim een jaar geleden, op 30 november 2020, opende de Kringloopwinkel SKDT haar deuren. Eind 2021 is deze winkel niet meer weg te denken uit Ootmarsum. De filosofie om voor goede doelen en voor de armoedepreventie in de gemeentes Dinkelland en Tubbergen veel te kunnen betekenen, werd steeds meer bereikt. Met het motto ‘Met  U  Voor  U’ lopen veel betrokkenen ‘hand in hand en vormen een Kring met jullie en voor jullie’.

Een bijzondere start
De opening van de Kringloopwinkel vond in 2020 dus plaats op de laatste dag van november. Het werd in meerdere opzichten een bijzondere start. ‘Ineens’ verscheen er een kringloopwinkel op de Mors vanuit de gedachte om een plek te zijn voor de mensen, die onder de armoedegrens leven of zij die moeite hebben om in het reguliere arbeidsproces een baan te vinden. Het mes snijdt aan twee kanten of eigenlijk aan meerdere kanten, want ook wordt er naar gestreefd om goede doelen, materieel of financieel, te ondersteunen. Er kwam na een week nog een ander facet bij, want de oplopende Coronacijfers zorgden er voor dat de winkel na een week na de opening al weer de deuren moest sluiten. Dat had ook wel weer zijn voordelen, want in deze periode kon de kringloopwinkel ‘achter de schermen’ verder werken aan hun visie om klaar te zijn voor ‘de toekomst’.

‘We doen echt wat we willen’
Na het versoepelen van de maatregelen mocht de kringloopwinkel open met een maximumcapaciteit van 25 personen. Buiten stonden 25 mandjes en als die op waren moesten mensen buiten wachten. De lockdown werd opgeheven en dus kon de winkel volledig open. Vanaf dat moment begon het te lopen. De klanten voelden zich thuis en steeds meer goederen werden ingebracht. Wat ook heel goed deed was dat steeds meer enthousiaste vrijwilligers zich aanmelden.  Met elkaar en de andere medewerkers vormen ze een team dat saamhorigheid uitstraalt. “De prijzen in onze winkel zijn laag en betaalbaar en ook konden we goederen schenken aan gezinnen in nood. De dankbaarheid van deze gezinnen is enorm. Dat voedt ons in onze gedachten dat we echt doen wat we graag willen,” vertellen de medewerkers.Een mooi voorbeeld is ook de hulp die de kringloopwinkel bood in juli na de waterramp in Limburg. “We bedachten ons geen moment. Ook deze door watersnood getroffen mensen wilden wij helpen! Zo vertrok er op 31 juli een vrachtwagen, in samenwerking met de vrijwillige inzet van Hartman Transport, richting Heerlen om daar een volle trailer met goederen te doneren.”

‘GoedDoen’
Op 1 oktober schonk de kringloopwinkel maar liefst 700 cadeaubonnen ter warde van 50 euro aan gezinsleden, die vallen onder de armoedepreventie en die bij de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland bekend zijn. “Daardoor kregen ze de mogelijkheid om bij ons te winkelen en konden ze betalen met deze cadeaubonnen.“
Op 1 november is de Goeddoen’ website online gezet. Dit is een soort Marktplaats voor minderbedeelden.  “Hier kunnen zij wensen indienen, terwijl bewoners van de gemeente Dinkelland en Tubbergen goederen kunnen aanbieden. Uitsluitend mensen, die onder de armoedepreventie vallen bij het SWTD, mogen hierop op reageren.  Wij halen deze goederen af, en onderhouden het contact met de mensen voor het ophalen/bezorgen van al deze goederen.”

Dankbaar terugkijken op een ‘raar bewogen jaar
‘Het klinkt tegenstrijdig maar de medewerkers van SKTD kijken met dankbaarheid terug op een toch ‘raar bewogen jaar’. Daarmee doelen ze op Covid-19, die iedereen leek te achtervolgen. “De wereld lijkt op zijn kop te staan, maar toch kijken we met een waardevol gevoel terug op ons eerste jaar.
Wij kijken uit naar 2022 en wensen iedereen een gezond jaar toe!” besluit Demi Klaassen namens het hele team van SKDT

Hand in hand een Kring vormen met jullie en voor jullie