Stichting kringloop Dinkelland, Tubbergen

Repair Café Ootmarsum

Repair Café Ootmarsum opent haar deuren

Een nieuw initiatief van het Stadsberaad is om in Ootmarsum een Repair Café te starten. Op maandag 6 mei is het zover, want dan opent Repair Café Ootmarsum tussen 10.00 uur en 12.00 uur haar deuren in de Kringloopwinkel ‘Puur Geluk SKTD’.

Al weer geruime tijd geleden hebben enkele enthousiaste Ootmarsummers een initiatief ontplooid om een Repair Café op te starten in Ootmarsum. Jammer genoeg is dat toen niet gelukt. Nu, enkele jaren later, heeft het Stadsberaad Ootmarsum en Omgeving gemeend deze uitdaging nogmaals aan te gaan. “De voorbereiding geeft ons een positief gevoel en we hebben in de kringloopwinkel te Ootmarsum een plekje aangeboden gekregen om te mogen starten. Hiervoor willen we met name richting Rudi Tukkers onze dank uitspreken.  De praktijk moet uitwijzen of deze locatie en deze ruimte voldoet aan alle eisen. (grootte, opslagmogelijkheid e.d.) Ook mogen we ons blij prijzen met het feit dat enkele inwoners van Ootmarsum samen met ons de handschoen hebben opgepakt en samen hopen we vragen op het gebied van reparatie en of advies in positieve zin te kunnen beantwoorden,” laat het Stadsberaad weten.

Kosteloze reparaties
Het doel van het Repair Café is om kosteloos reparaties uit te voeren. Vrije giften moeten er voor zorgen dat het ook financieel haalbaar blijft. Bij aanschaf van nieuwe onderdelen zal er wel een vergoeding gevraagd worden. “We moeten echter ook realistisch blijven en zullen ook aangeven of reparatie überhaupt haalbaar is. We willen bij deze ook uitdrukkelijk aangeven niet op de stoel van professionele reparateurs te gaan zitten en doorwijzing behoort dus ook tot de mogelijkheden. Dan moet je onder andere aan het repareren van computers en andere apparatuur denken.”

Wat is een Repair Café en waar staat het voor?
Repair Cafés zijn gratis toegankelijk waarbij het gaat om het, al dan niet samen, repareren van kleine apparaten. “We willen voorkomen dat onze wegwerpcultuur niet nog grotere vormen aan gaat nemen. Uiteraard is er ook ruimte voor het bespreken van de te volgen werkwijze, eventueel onder het genot van een kop koffie of thee. Jammer genoeg zit het repareren van dingen niet bij iedereen in het DNA. Hierdoor verdwijnt reparatiekennis, maar daarnaast zorgt de huidige wegwerpcultuur ook voor een bedreiging  voor een duurzame toekomst en voor een circulaire economie.

Inmiddels is het een wereldwijde beweging die zich dus inzet voor behoud van reparatiekennis en een schoner milieu. Veel informatie hierover is zeker terug te vinden op de landelijke sites van een aantal Repair Cafés, maar ook van de landelijke stichting,” aldus het Stadsberaad.

Kom vrijblijvend langs en kijk samen met de vrijwilligers wat haalbaar is. We hopen u te kunnen verwelkomen.

Namens het team van Repair Café Ootmarsum                                                                Stadsberaad Ootmarsum en omgeving


Locatie: Kringloopwinkel De Mors 105